Пошук дав 482 результатів

Діма
29 грудня 2015 01:02
Форум: Кухня рибалки
Тема: Автоклав
Відповіді: 2
Перегляди: 5932

Автоклав

В минулому році прийшла мені ідея про автоклав. Дуже вже хотілося мені розширити горизонти гастрономічних досліджень. Крім того, про любов до активного відпочинку я писав у відповідних темах, однак не описував проблеми зберігання продуктів, зокрема, м’яса як стратегічної сировини для приготування різних страв. Тому й задумався над тим, що не погано було б мати тушонку власного приготування: смачно, якісно, доступно!
Почав з пошуку інформації в інтернеті, на кулінарних форумах описів автоклавів. Вивчав можливість придбання автоклаву заводського виготовлення й саморобного. В кінці-кінців прийняв рішення про виготовлення автоклаву. Чому не заводський? По перше дорого, по друге знайти заводський автоклав в хорошому стані виробництва СРСР не вдалося (чому СРСР? Тому, що металу тоді не шкодували, і робили все по ГОСТу).
Що таке автоклав.
Автоклав являє собою металеву герметично закриту посудину, на кришці якї закріплюється манометр, що дозволяє контролювати тиск, термометр для контролю температурного режиму, а також штуцер, призначений для закачування повітря. Забігаючи на перед скажу, що свій автоклав я ще й оснастив запобіжно-скидним клапаном, та зливним краном.
Принцип роботи: Забезпечуючи швидкий нагрів. Завантажений апарат протягом необхідного для стерилізації часу працює при постійних значеннях температури близько 120 градусів і тиску приблизно 4.5 атмосфер, після чого настає охолодження. При забезпеченні цих параметрів, утворюється латентне тепло високої проникної дії.
Не забуваємо, що не правильно приготовані домашні, мясні консерви це потенційний ризик токсикоінфекції, як варіант ботулізму.
Ботулізм
- це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum, слід зауважити, що цей бацил є анаеробним, тобто розвивається без доступу повітря, й надзвичайно токсичним.
В інтернеті я надивився на ризикових самопальних автоклавщиків й начитався рецептів по принципу «і так сайдьот».
Отже, презентую мій автоклав.

За основу взято газовий балон, який обрізано з розрахунку місткості 16 банок по 0.5 літра. Зважайте, Такої одноразової загрузки більш ніж достатньо. Врахуйте, що в середньому на одну данку 0.5 літра потрібно близько 500 грамів сировини. Отже, на 16 банок 8 кг. Літрові банки на мою думку не практично. Плюс в таких розмірах він акуратний та не громіздкий. Балон пофарбовано термостійкою, порошковою фарбою, після попередньої підготовки піскоструєм. Як бачите, на крищці три девайса: манометр для контролю тиску, штуцер для закачування повітря, запобіжно-скидний клапан з межею у 6 атмосфер.

Одразу зазначу, що робочий тиск при автоклавуванні не більше 4.5 атмосфери, що відповідає 120-125 градусам. Отже, якщо навіть «забутися» про автоклав, клапан скине лишній тиск. Випробувальний тиск в газовому балоні в рази більший від того, що нам потрібний для автоклавування.
Тепер про контроль температури.
Практично усі саморобні автоклави розраховані на зовнішнє джерело. Розводиш багаття під автоклавом і вперед! Це не мій варіант. По перше, гріючи балон на газовій конфорці сморід паленого металу гарантований. Тому було прийнято рішення про встановлення внутрішнього водонагрівача з електронним регулятором температури, як на цьому фото. Виставляю нижню й верхню межу температури, наприклад 118-122 градуси і все. Без цього температуру прийдеться регулювати вручну, зменшувати чи збільшувати газ на конфорці. При такому підході забезпечити технологічні температурні умови значно важче.

Ну і остання зручність це зливний кран. Після користування не потрібно кликати сусіда перевернути автоклав щоб вилити воду. Ось фото.

Тепер по рецептурі.
Відразу скажу, що за рік існування автоклаву користувався ним 5 разів. Перший раз був дуже «волнітєльним». Вибрав день коли нікого не було вдома, все ж таки випробування, запуск шатла, перевірки усіх вузлів і систем. Майже все вдалося окрім одного. Після повного вистигання автоклаву, повільно стравлюючи залишки повітря, на прикінці, почув як «щолкають» кришки банок. Ну думаю все, кінець, армагедон. Зняв кришку автоклава, банки всередини цілі, кришки не зірвало, однак дещо деформувало без порушення герметичності банки. Цей косметичний дефект мене розчарував, і я знову кинувся в нетрі інтернету шукати причини проблеми. Нічого подібного не знайшов, окрім того, що кришки на банках або є, або їх зриває. Вирішив, що перша проблема в кришках, надто тонкі. Друга проблема в сировині. Справа в тому, що перед закладкою мяса в банки я його досить довго вимочував. Відповідно воно набрало зайвої рідини, яку віддало в банку під час автоклавування. Цей висновок я зробив після того, як побачив, що обєм мяса в банці після автоклавування зменшився на половину.
Наступний раз все вдалося. Придбав міцніші кришки, м'ясо в банки закладав з утрамбовкою залишаючи 1-1.5 см., до верху.
Тушонку робив з м’яса. Рецепт будь-якої м’ясної тушонки, а я читав рецепти по ГОСТу СРСР, надзвичайно простий, один лавровий листок, 3-5 горошин чорного перцю, 1 ч\л солі на 0.5 літрову банку, і все….
З рибою все інакше, там є можливість для експерименту: і обсмажена, і в олії, і томатному соусі, і з овочами….
Прошу братів рибаків-спортсменів і аматорів не напружуватися при описуванні мною тушонки з риби. Рибу, а її я готував один раз, придбав на базарі. Це був товстолоб вагою 10 кг. Якраз підходяща вага для повної загрузки автоклава. Ось вам детальний фотозвіт цього процесу.

Якщо когось зацікавлять мої дослідження в цій сфері, пишіть, обсудимо!

Найголовніше, всю мою теорію з виготовленням автоклава, втілив у життя Сергій "Рickup", за що йому окремий респект і подяка.
Діма
28 грудня 2015 22:51
Форум: Звіти
Тема: Гайда рибалити!
Відповіді: 60
Перегляди: 33480

Re: гайда рибалити!

shs писав:ну що, панове, поліруємо мормишки та леза бурів, після НР є надія спробувати кригу на міцність...
Ждем stena:
Діма
28 грудня 2015 22:46
Форум: Звіти
Тема: Звіти про рибалку на р.Стир ...
Відповіді: 187
Перегляди: 144130

Re: Звіти про рибалку на р.Стир ...

Усач. або марена (мирон), як на мене, заповітна мрія річкового "доночника" рибака. Не з гастрономічної звичайно точки мрія, а мрія потримати цю рибу на гачку. Марена це дуже потужна риба, яка використовуючи свої анатомічні особливості (велики грудні плавники), маневруючи на течії, завжди дає гідний бій щасливчику. Цільова рибалка Марени на нашій річці Стир, чи Горині малоймовірна, хоча повпиратися в цьому варто. Перше, що потрібно це " правильне" місце. У попередньому повідомленні про це описано, лиш доповню, що це повинна бути струя. Ось зсилка, тут все видно. За кордоном, Barbel, як його там називають, дуже спортивна риба. В дні міжсезоння, як зараз, я часто переглядаю відео про лов Марени, особливо, де зафіксовано момент покльовки. Таке враження, що фідер з розгону зачепив бізон...
Знаю, що Гаврилюк Саша "Pikaso", часом відмічається трофейними Маренами, в його активи 2-х кілограмові екземпляри. Може відпишеться...


Діма
23 листопада 2015 20:50
Форум: На привалі
Тема: День народження
Відповіді: 1522
Перегляди: 561184

Re: День народження

Серьога pickup, друже, з днем народження тебе. Трофейних щук і окунів trofei:

Діма
23 листопада 2015 20:43
Форум: Звіти
Тема: Звіти не з Волині
Відповіді: 44
Перегляди: 36571

Re: Звіти не з Волині

Володя, ты красавчик. Глянул на дату сообщения и не сразу поверил, что поплавок рулит 22 ноября.... luks: Спасибо!
Діма
17 серпня 2015 09:44
Форум: На привалі
Тема: Де ми відпочиваємо?
Відповіді: 39
Перегляди: 36021

Re: Де ми відпочиваємо?

DRAKULKA писав: В якості альтернативи надувним матрасам я порадив би спробувати самонадувнушки, можливо передумаєш купляти розкладачки, в мене вже у кожного члена сім'ї така є своя особиста, габарити мінімальні, а рівень комфорту дійсно високий.
Хм, дійсно цікава річ! А може зсилку де таке продається?
Економія місця вкрай важлива річ, і це єдине, що стримує мене від придбання розкладачок, однак їх непереборний плюс в тому, що спиш над землею, плюс регулюється підголовник. Як не крути, на будь-якому матраці навіть в спальнику слід думати щось під подушку, ну хоч покривало, чи щось інше (а якщо їх потрібно чотири), це також займає місце.
Діма
16 серпня 2015 20:52
Форум: На привалі
Тема: Де ми відпочиваємо?
Відповіді: 39
Перегляди: 36021

Re: Де ми відпочиваємо?

На вилазку з палатками, підштовхнула відповідь доньки по скапу з дитячого табору на морі, на моє повідомлення про успішний виступ на змаганнях в Тернополі, медалі й призи.
Отже відповідь (мова оригіналу): „Да ти вапщє красавчік”.
Я зрозумів, що кращим варіантом повернути дітей в сім’ю, буде спільна поїздка на озеро з палаткою.
Було два варіанти в одному напрямку: Мале Згоранське або оз. Пісочне. Визначилися на оз. Пісочному. Мій товариш, Петруччо, (Петро), який проживає біля санаторію Лісова Пісня без проблем віддав нам для „дикого відпочинку” частину свого газону.
Звичайно, що дислокація у такий спосіб була частково позбавлена усіх тягот табірного життя, адже в нас була поруч електрична розетка, й туалет, хай навіть типу „сортир”, однак все ж не ямка з лопаткою в лісі. В інших побутових комфортах участі не брали з принципових міркувань.
Отже: живемо в палатці, їжу готуємо виключно на багатті, вмиваємося лиш в озері.
Виїхали, з огляду на спеку дуже рано, о 5.00. Близько 7.00 я вже будив Петруччо, який зі сну не відразу зрозумів, що коїться, однак хитра посмішка на його заспаному обличчі сигналізувала про нашу ідентифікацію.
Для початку заварюємо запашну каву, сідаємо з Петруччо на дерев’яному ганку його будинку і закурюємо! Відпочинок почався! Аромат кави, що змішаний із призабутими запахами лісу та росяної трави, тиша, щебет сонних птахів. Хотілося просто: мовчати, тупити, слухати....
Дітей з дружиною відправив на пляж, і почав зводити палатку. Цього разу, це вдалося зробити хвилин за 30.

З метою організації порядку в нашому „таборі” придумав ось таку річ, свого роду органайзер для дрібних речей, які постійно десь діваються.... Собівартість цього девайсу близько 120 грн. Придбав 120 см., крученого цепу, 10 карабінів і вуаля! Підтверджую, річ корисна, за 5 днів ніхто не псував настрій запитаннями : „ а де моє....”, „... а хтось бачив мою....?” й не тратив час на пошуки.

Затаборившись, близько 8.30 відправився на пляж. Відпочиваючих в санаторії „Лісова Пісня” під зав’язку, народ прибував постійно. Вхід на територію санаторію й пляжу вільний. Нам від палатки до пляжу хвилин 7 пішки, через базарчик, що знаходиться на території санаторію, й парк санаторію. На пірсі помітив декілька рибаків, названих мною „санаторними”.
Санаторних рибаків, по моїм спостереженням, можна виокремити в окремий підвид риболовів. Це люди, які як правило рибалять після сніданку або вечері, обов’язково з пірсу, при чому за цим дійством обов’язково повинна спостерігати уся без виключення сім’я санаторного рибака, або сусіди по кімнаті. Снасть, як правило універсальна: телескоп, катушка, поплавок з довгою антеною та вагою від 5 грам., гачок бабайського розміру. Цю ж касту можна поділити ще раз. Одні, це ті яким абсолютно по барабану чи вони щось зловлять, тобто вихід на рибалку це частина відпочинку. Інші, це ті які відчайдушно, із спортивного інтересу, намагаються зловити рибу під завидні погляди таких самих. Видовий склад санаторної риби з пірса: 90% - верховодка, 10% плотичка й краснопірка розміром з верховодку.
З наживок, санаторні рибаки як правило використовуються залишки свого сніданку або вечері: перловка з супу, булочка на яку ловлять і прикормлюють рибу, хліб. Зустрічається земляний черв’як викопаний паличкою десь біля спального корпусу, манка, тісто. Особливо підготовлені ловлять на привезеного з собою опариша.
Побороти перед виїздом бажання просто, тупо нічого не робити я не зміг. Дового боровся з собою щоб взяти лише одну махалку, однак фідерок в нагрузку з годівничками, дві пачки корму, пінка та опариш, дивним чином очутились в машині й прибули разом зі мною. Ну, про всяк випадок!
І цей випадок настав одразу на наступний день, зранку. При чому, напередодні ввечері йому передувало жорстке маркеріння дна з того ж самого пірсу. Ідея була така, знайти на дні вільне від трави місце, і на наступний день, наловити плотви правильного розміру й відпустити її після фотосесії.
Перший день пройшов вдало, в основному купання, загаряння і нічєвонєдєланіє.

Зайве говорити про тихі вечори на озері.

Підйом о 4.30 і я бодро марширую на пірс. Дійшовши до півдороги, згадую, що відро із прикормкою залишилося стояти біля палатки. Не менш бодро мотнувся туди й назад, і ось я на пірсі. Призирливі погляди санаторних рибаків на фідер, відро, садок. Повне візуальне ігнорування ними усіх підготовчих дій. Закид, стартовий закорм точно в ціль, і перша «сумашедша» покльовка – є риба, верховодка розміром з вказівний палець. Клювання не припинялися ні на мить. Верховодка стала дуже плотно, склалося таке враження, що прибула уся її популяція, навіть та яка вилупилася з ікри навесні цього року. Промайнула думка: «ех, сюди б все ж махалку, та поплавок 0.5 гр.» Накидавшись вволю, через дві години активного кльову завершую рибалку. Риба випущена. Йду в табір будити своїх дівчат на ранішнє купання.
Позитивом пляжу санаторію «Лісова пісня» є те, що люди підтягуються на пляж після сніданку й процедур. А отже, о 8.00 на пляжі ще ні душі.
Збадьорившись купанням, приступили до приготувнаня банального сніданку (чай, бутерброди, сир, печиво).
Відчувши запах ковбаски. До палатки прибула сімя котів: мама та її троє кошенят. На перших порах кошенята навіть намагалися нас виселити з палатки, облюбувавши її на свій денний сон. Однак, після їх намагань видертися по матерії на самий вершок палатки, я чітко розділив межі нашої дружби. В палатку зась! Гратися, їсти – приходьте. Так і було.

Цікаво було роздивитися ассортимент базарчику, який мені й відомий заздалегідь, але все ж таки….. Отже, перше що кидається у вічі це ягоди, а саме чорниця. Потім лохина, ціна якої вразила – 90 гривень за 1 літр. Звичайно ж риба, тарань і копчена. Свіжа риба яка для зручності клієнта буває навіть чищена. 1 кг. окуня – 60 грн., плотви – 40-50 грн., карася 50-60 грн. Домашнє молоко. Пончики - на них слід зупинитися окремо. Це не просто пончики, це візитна картка Шацьких озер. І з згущеним молоком, малиною, чорницею, сиром, вишнями… Величезні, в цукровій пудрі! Смакота одним словом! Вартість пончиків в цьому році 10 грн./1шт.
На пляжі свій сервіс, велосипедна доставка їжі: гарбузки, насіння соняха, варена кукурудза, знову ж пончики й трубочки і багато іншого.
Вечір першого дня, по настанню прохолоди завершився шашликом на новому мангалі. Мангал зварив мій товариш, наш форумчанин, рибак, спортсмен, підкорювач арматури й профілю – Сергій "Рickup". Який мангал, чудо інженерії і якості виконання роботи! Про усі його достатки розкажу по ходу п’єси.

Отже, повечеряли шашликом під холодне пиво, підсмаженим домашнім хлібом, помідорами, огірками. На ранок в планах пірс і махалка.

В палатці спали на надувних матрацах та в спальниках. Вцілому все дуже зручно. Однак, ймовірно в перспективі все ж придбаю розкладачки замість матраців. Засинали під муркотіння кицьки мами, яка шукала своїх котенят, а ті в свою чергу таки пробралися до дітей і спали поруч з ними.

Знову підйом о 5.00. Сьогодні я налєгкє! 5-ти метрова махалка флагман, основна 0.12, гачок.0.14, пінка, опариш. Поплавок 0.5 гр. Закорм шарами, глибина 2.5 м., і „пашла жара”! Ось чим треба верховодку ловити. „Пулємьот”. Відчуваю, що рву зону, тобто пірс! Ловив рівно дві години. По спортивному кайфонув зловивши 1.5 кг., верховодки, пару плотичок й краснопірок. Половину улову відпустив а половину взяв, а для чого розкажу пізніше. Повертаючись через базарчик, купив 1.кг.. чищеного окуня на уху, молока й пончиків на сніданок.
Ранішнє сімейне купання, бодрячок, запашна кава для дорослих, какао з молоком для дітей, пончики, і просто гарний настрій на початку дня!
Плануємо виїзд в Шацьк, так прогулятися, купити кавуна, дещо з продуктів, може якоїсь тараньки та пива.....?
Новий базар в Шацьку привів мене в ціновий ступор. Копчений бичок довжиною 15 см., коштує 20 грн./1шт. Раки – 250 грн./1 кг., (при чому мішані від мікрушного до малого розміру). Продавець зі щирими сльозами на очах говорив, що максимум може спустити ціну до 230 грн., мотивуючи вартістю доставки, й тим що він лише продавець. Кілограмовий свіжий линок 140 грн. Одна тьотка після моїх намагань поторгуватися за тараньку сказала: „... а ви знаєте скільки біля неї роботи?” Скільки? перепитав я, і вже навіть наготувався пальці загинати для рахування проведених робіт, однак, діалог не відбувся....
Вирішую прокататися ще й в село Світязь. На диво, там ціни дещо відрізняються від Шацьких. Бички вартують від 3 грн./1 шт.., раки 160 грн./1.кг. Ну раз такий розклад беремо раки. Дорога вздовж озера Світязь в напрямку до Турбази нагадує собою атомігастраль в час пік. Машин в чотири ряди, середня швидкість 5 км./год, шум, гамір... Ні, це не моє! Скоріше повертаємося в наш табір!
На обід в нас була уха з окунів. По обіді, пляж, і денний сон на матрацах в тіні дерев на тому ж пляжі.

Верховодку я не полінувався почистити. Треба ж дітям якось доводити свій авторитет аборигена, і добувача дичини. Готував її наступним чином. В казанок налив олії, розігрів, рибу панірував в борошні, а далі смажив як у фритюрі (як картоплю "фрі") до повної готовності. Блюдо получилося просто бомбезне. Рибка смачна, можна їсти цілою, а з лимончиком та під пиво, з правильним апетитом після купання.... Очі від задоволення горіли у всіх і я знову почув... „Тато, ти вапщє красавчік”!

Наступний день пасив! Купалися, загаряли, кавун, морозиво, чорниця........ З бонусів варені раки! Варю їх так: спочатку мию. Далі варю в окропі 15 хв., після закипання в соленій воді. Сіль з розрахунку 3 ст.л., на 1 літр води. Потім виключаю вогонь та настоюю раки 15 хв. Потім відціджую воду, перекладаю раки укропом, петрушкою, перчу, добавляю лавровий лист і закриваю кришкою ще хвилин на 15. Налопалися від пуза!

Цієї ночі, вперше, ми пережили в палатці потужний зливовий дощ та грозу. Вся ця вакханалія з громом, блискавками та гудінням дощу тривала близько 2 годин. На щастя, наше житло вистояло, течі не було. А зранку було про що поговорити, особливо дітям, які навперебій ділилися власними страшилками про ніч, що минула.
Дощ приніс довгождане послаблення спеки, й ми мали можливість погуляти вдень, і знову випробувати мангал - функцію гриль!Все вийшло просто супер. Сергій, ще раз дякую!

Повертаючись, мали можливість полюбуватися гарним полем соняхів, та пейзажами завершення жнив.

Хотілося б ще залишитися на пару днів! Все було суперово!
Діма
19 червня 2015 10:53
Форум: На привалі
Тема: День народження
Відповіді: 1522
Перегляди: 561184

Re: День народження

B.B.B. писав:З днем народження, DRAKULKA!
Хай ловиться trofei:
Приєднуюсь! buket:
Діма
15 червня 2015 21:13
Форум: Звіти
Тема: р. Стир
Відповіді: 129
Перегляди: 113003

Re: р. Стир

Ol_bak писав:Був на другий день вильоту ввечері (вівторок) біля моста біля Динамо (Данила Галицького), виходів риби дуже мало, покльовок взагалі не було. В кого не питаю - голяк скрізь.
Аж мені цікаво стало, невже дійсно вильот паденки пройшов пасивно? Я такі надії покладаю на вихідні, а тут така "грусть". Відпишіться....
Діма
10 травня 2015 23:31
Форум: Звіти
Тема: Десь на Волині...
Відповіді: 19
Перегляди: 14503

Re: Десь на Волині...

Всього одна доба, а скільки подарувала: теплий вечір, зоряна ніч, бадьорий ранок і чудовий день. Не хочу детально про рибалку, скажу лиш, що почав освоювати метод з волосяною оснасткою, хоча карпа зловив на флет інлайн, наживка кукурудза Думаю фото передадуть все...

Розширений пошук