Про BBCode

Вступ

Що таке BBCode?
BBCode - це спеціальний варіант HTML. Чи зможете ви використовувати BBCode в ваших повідомленнях чи ні, визначається адміністратором форумів. Крім того, ви зможете відключити використання BBCode у конкретному повідомленні при його розміщенні. Сам BBCode по стилю схожий на HTML, теги вкладені в квадратні дужки [і], а не в < і >; він дає більше можливостей управління тим, як виводяться дані. При використанні деяких шаблонів ви зможете додавати BBCode в ваші повідомлення, користуючись простим інтерфейсом, розташованим над полем для введення тексту. Але навіть в цьому випадку дане керівництво може виявитися корисним.
Догори

Форматування тексту

Як зробити текст жирним, курсивним чи підкресленим
BBCode включає теги для швидкої зміни стилю шрифту. Це досягається наступними способами:
  • Щоб зробити текст жирним, вкладіть його в [b][/b], наприклад:

    [b]Привіт[/b]

    стане Привіт
  • Для підкреслення використовуйте [u][/u], наприклад:

    [u]Доброго ранку[/u]

    стане Добрий ранок
  • Щоб зробити текст курсивним, використовуйте тег [i][/i], наприклад:

    Це [i]здорово![/i]

    виведе Це здорово!
Догори
Як змінити колір або розмір тексту
Для зміни кольору або розміру шрифту можуть бути використані наступні теги (остаточний вигляд буде залежати від системи і браузера користувача):
  • Колір тексту можна змінити, оточивши його [color=][/color]. Можна вказати або відоме ім'я кольору (red, blue, yellow і т. п.), або його шістнадцяткове подання, наприклад #FFFFFF, #000000. Таким чином, для створення червоного тексту можна використати:

    [color=red]Привіт![/color]

    або

    [color=#FF0000]Привіт![/color]

    в обох випадках буде виведено Привіт!
  • Зміна розміру досягається аналогічним чином при використанні тега [size=][/size]. Цей тег залежить від використовуваних шаблонів, рекомендований формат - число, що показує розмір тексту у відсотках, від 20% (дуже маленький) до 200% (дуже великий) залежного від розміру за замовчуванням. Наприклад:

    [size=30]МАЛЕНЬКИЙ[/size]

    швидше за все буде виведено як МАЛЕНЬКИЙ

    в той час, як:

    [size=200]ВЕЛИЧЕЗНИЙ![/size]

    буде виведено як ВЕЛИЧЕЗНИЙ!
Догори
Чи можу я комбінувати теги?
Так, це можливо. Наприклад, щоб привернути увагу, можна написати:

[size=200][color=red][b]ПОДИВІТЬСЯ НА МЕНЕ![/b][/color][/size]

в цьому випадку буде виведено ПОДИВІТЬСЯ НА МЕНЕ!

Не рекомендується виводити таким чином довгі тексти! Врахуйте, що автор повідомлення повинен подбати про правильне закриття тегів. Наприклад, наступне використання тегів BBCode невірне:

[b][u]Це невірно[/b][/u]
Догори

Цитування та виведення тексту фіксованої ширини

Цитування при відповідях
Існує два способи цитування тексту: зі зверненням і без.
  • При використанні кнопки цитування для відповіді на повідомлення, у вікно відповіді додається текст цитованого повідомлення, обрамлений тегами [quote=""][/quote]. Цей спосіб дозволяє цитувати зі зверненням до користувача або до когось (чогось) ще, на вибір. Наприклад, щоб процитувати текст, написаний користувачем Mr. Blobby, можна ввести:

    [quote=" Mr. Blobby"]Тут знаходиться текст, написаний користувачем Mr. Blobby[/quote]

    У результаті перед текстом будуть вставлені слова "Mr. Blobby писав (а):". Пам'ятайте, що обов'язково вкладати звернення в лапки "", вони не можуть бути пропущені.
  • Другий спосіб дозволяє створювати прості цитати. Для цього необхідно вкласти текст в теги [quote][/quote]. При перегляді повідомлення буде просто показаний текст в блоці цитування.
Догори
Виведення коду або даних фіксованої ширини
Якщо потрібно вивести частину програмного коду або інші дані фіксованої ширини, такі, як шрифт Courier, необхідно оточувати текст тегами [code][/code], наприклад

[code] echo & quot;Тут знаходиться код";[/code]

Все форматування, що використовується всередині тегів [code][/code], буде збережено.
Догори

Створення списків

Створення маркованого списку
BBCode підтримує два види списків: марковані й нумеровані. Вони практично ідентичні своїм еквівалентам з HTML. У маркованих списках всі елементи виводяться послідовно, кожен відзначається символом-маркером. Для створення маркованого списку використовуйте [list][/list] та визначте кожен елемент за допомогою [*]. Наприклад, щоб вивести свої улюблені кольори, ви можете використовувати:

[list]
[*]Червоний
[*]Синій
[*]Жовтий
[/list]

Це видасть такий список:
  • Червоний
  • Синій
  • Жовтий

Також можна вказати стиль маркера списку, використовуючи [list=disc][/list], [list=circle][/list], or [list=square][/list].
Догори
Створення нумерованого списку
Другий тип списку, нумерований, дозволяє вибрати, що саме буде виводитися перед кожним елементом. Для створення нумерованого списку використовуйте [list=1][/list] або [list=a][/list]для алфавітного списку. Як і в разі маркованого списку, елементи визначаються за допомогою [*]. Наприклад:

[list=1]
[*]Піти в магазин
[*]Купити новий комп'ютер
[*]Облаяти комп'ютер, коли трапиться помилка
[/list]

видасть наступне:
  1. Піти в магазин
  2. Купити новий комп'ютер
  3. Облаяти комп'ютер, коли трапиться помилка
Для алфавітного списку використовуйте:

[list=a]
[*]Перша можлива відповідь
[*]Друга можлива відповідь
[*]Третя можлива відповідь
[/list]

що видасть
  1. Перша можлива відповідь
  2. Друга можлива відповідь
  3. Третя можлива відповідь
Догори

Створення посилань

Посилання на інший сайт
У BBCode підтримується кілька способів створення URL'ів.
  • Перший з них використовує тег [url=][/url], після знака = повинен йти потрібний URL. Наприклад, для посилання на phpBB.com ви могли б використовувати:

    [url=https://www.phpbb.com/]Відвідайте phpBB![/url]

    Це створить таке посилання: Відвідайте phpBB!Врахуйте, що посилання буде відкриватися в тому ж або в новому вікні, в залежності від налаштувань браузера користувача.
  • Якщо ви хочете, щоб в якості тексту посилання показувався сам URL, ви можете просто зробити наступне:

    [url]https://www.phpbb.com/[/url]

    Це видасть наступне посилання: https://www.phpbb.com/
  • Крім того, phpBB підтримує можливість, що називається Автоматичні посилання, це переведе будь-який синтаксично правильний URL в посилання без необхідності вказівки тегів і навіть префікса http://. Наприклад, введення www.phpbb.com в ваше повідомлення призведе до автоматичної видачі www.phpbb.com при перегляді повідомлення.
  • Те ж саме відноситься і до адрес email, ви можете або вказати адресу в явному вигляді:

    [email][email protected][/email]

    що видасть [email protected], або просто ввести [email protected] в ваше повідомлення, і він буде автоматично перетворено при перегляді.
Як і з усіма іншими тегами BBCode, ви можете вкладати в URL'и будь-які інші теги, наприклад [img][/img] (див. наступний пункт), [b][/b] і т. д. Як і з тегами форматування, правильна вкладеність тегів залежить від вас, наприклад:

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/url][/img]

невірно, що може привести до подальшого видалення вашого повідомлення, так що будьте акуратніше.
Догори

Показ зображень в повідомленнях

Додавання зображення в повідомлення
BBCode включає тег для додавання картинки в ваше повідомлення. При цьому слід пам'ятати дві дуже важливі речі: по-перше, багатьох користувачів дратує велика кількість зображень, по-друге, ваше зображення вже має бути розміщено в інтернеті (тобто воно не може бути розташоване тільки на вашому комп'ютері, якщо, звичайно, ви не запустили на ньому веб-сервер!). На даний момент немає можливості зберігати зображення локально на phpBB (очікується, що це обмеження буде знято в наступній версії phpBB). Для виведення зображення ви повинні оточити його URL тегами [img][/img] . Наприклад:

[img] https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img]

Як зазначено в попередньому пункті, ви можете оточити зображення тегами [url][/url], тобто

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img][/url]

видасть:

Догори
Додати вкладення в повідомлення
Тепер вкладення можуть бути поміщені в будь-якій частині повідомлення за допомогою нового тега BBCode [attachment=][/attachment], якщо вкладення дозволені адміністратором конференції і якщо ви маєте необхідні права доступу. На сторінці розміщення повідомлення знаходиться список, що випадає (відповідна кнопка) для розміщення вкладень в повідомленні.
Догори

Embedding Media

How to embed media from other sites into posts
Users can embed content such as videos and audio from allowed sites using the [media][/media] tags, or from simply posting a supported URL in plain text. For example:

[media]https://youtu.be/QH2-TGUlwu4[/media]

As noted above, the link could also be used without the [media] tags.

The example shown here would generate:

https://youtu.be/QH2-TGUlwu4

The following sites are supported:
abcnews, amazon, audioboom, audiomack, bandcamp, bbcnews, blab, bleacherreport, break, brightcove, cbsnews, cnbc, cnn, cnnmoney, collegehumor, comedycentral, coub, dailymotion, democracynow, dumpert, eighttracks, espn, facebook, flickr, foratv, foxnews, funnyordie, gamespot, gametrailers, getty, gfycat, gist, globalnews, gofundme, googledrive, googleplus, googlesheets, healthguru, hudl, hulu, humortvnl, ign, imdb, imgur, indiegogo, instagram, internetarchive, izlesene, jwplatform, khl, kickstarter, kissvideo, libsyn, livecap, liveleak, livestream, mailru, medium, metacafe, mixcloud, mlb, mrctv, msnbc, natgeochannel, natgeovideo, nbcnews, nbcsports, nhl, npr, nytimes, oddshot, pastebin, playstv, podbean, prezi, reddit, scribd, slideshare, sportsnet, spotify, steamstore, stitcher, strawpoll, streamable, teamcoco, ted, theatlantic, theguardian, theonion, tinypic, tmz, traileraddict, tumblr, twitch, twitter, ustream, vbox7, veoh, vevo, viagame, videodetective, videomega, vidme, vine, vk, vocaroo, vox, washingtonpost, wshh, wsj, xboxclips, xboxdvr, yahooscreen, youku, zippyshare.

For complete documentation on supported sites and example URLs, visit the MediaEmbed Plugin Documentation.
Догори

Інше

Чи можу я додати власні теги?
Якщо ви є адміністратором цієї конференції і маєтe достатні права, то можете додати нові теги BBCode в адміністраторському розділі.
Догори

Advanced BBCode Box BBCodes

Шрифт
[font=Comic Sans MS]текст[/font]

Example:
[font=Comic Sans MS]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/font]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Виділення маркером
[highlight=yellow]текст[/highlight] Підказка: колір можна вказати в RGB, до прикладу - #FF0000

Example:
[highlight=yellow]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/highlight]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Вирівнювання
[align=center|left|right|justify]текст[/align] Підказка: center - по центру, left - по лівому краю, right - по правому краю, justify - по ширині

Example:
[align=center]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/align]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Догори
Розташування
[float=left|right]текст[/float] Підказка: left - зліва з обтіканням, right - справа з обтіканням

Example:
[float=right]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/float]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Догори
Закреслений текст
[s]текст[/s]

Example:
[s]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/s]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Підстрочний текст
[sub]текст[/sub]

Example:
[sub]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/sub] The quick brown fox jumps over the lazy dog

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Надстрочний текст
[sup]текст[/sup]

Example:
[sup]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/sup] The quick brown fox jumps over the lazy dog

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Сяючий текст
[glow=колір]текст[/glow]

Example:
[glow=red]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/glow]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Розмита тінь
[shadow=колір]текст[/shadow]

Example:
[shadow=blue]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/shadow]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Чітка тінь
[dropshadow=колір]текст[/dropshadow]

Example:
[dropshadow=blue]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/dropshadow]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Розмитий текст
[blur=колір]текст[/blur]

Example:
[blur=blue]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/blur]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Мигаючий текст
[fade]текст[/fade]

Example:
[fade]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/fade]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Попередньо відформатований текст
[pre]текст[/pre]

Example:
[pre]The quick brown fox jumps over the lazy dog The quick brown fox jumps over the lazy dog[/pre]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
	The quick brown fox jumps over the lazy dog

Догори
Напрямок тексту
[dir=ltr|rtl]текст[/dir] Підказка: ltr - зліва направо, rtl - справа наліво

Example:
[dir=rtl]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/dir]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog
Догори
Прокрутка текста
[marq=up|down|left|right]текст[/marq] Підказка: up - вгору, down - вниз, left - наліво, right - направо

Example:
[marq=left]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/marq]

Result:
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Догори
Спойлер
[spoil]текст[/spoil]

Example:
[spoil]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/spoil]

Result:
► Показати

Догори
Прихований від гостей вміст
[hidden]текст[/hidden]

Example:
[hidden]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/hidden]

Result:
Прихований вміст
Для перегляду прихованого вмісту необхідно зареєструватися та авторизуватися

Догори
Повідомлення модератора
[mod=пользователь]текст[/mod]

Example:
[mod=Ім'я користувача]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/mod]

Result:
 ! Повідомлення з: Ім'я користувача
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Догори
Повідомлення не по темі
[offtopic]текст[/offtopic]

Example:
[offtopic]The quick brown fox jumps over the lazy dog[/offtopic]

Result:
Не по темі
The quick brown fox jumps over the lazy dog

Догори
NFO ASCII-арт
[nfo]текст[/nfo]

Example:
[nfo]༼ つ ◕_◕ ༽つ ʕ•ᴥ•ʔ ¯\_(ツ)_/¯[/nfo]

Result:
༼ つ ◕_◕ ༽つ    ʕ•ᴥ•ʔ   ¯\_(ツ)_/¯

Догори